Winnaar KIDDO Leespluim maart april mei
actueel | maart 30, 2017
Steen voor steen wint KIDDO Leespluim maand MAART
door: G. Ferri
Het tekstloze kartonboek Steen voor steen heeft de KIDDO-Leespluim van de maand maart ontvangen.
De Leespluim is een bekroning van kwalitatieve boeken voor het jonge kind (0 tot 6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. De winnende uitgever, auteur en illustrator ontvangen een oorkonde en aandacht in de media.
De redactie van pedagogisch vakblad KIDDO heeft taalstimulering en (voor)leesbevordering voor jonge kinderen hoog in het vaandel staan. De jury streeft ernaar een verantwoorde keus te maken uit het brede aanbod van prentenboeken die in Nederland en Vlaanderen worden uitgegeven.
Steen voor steen wordt in het juryrapport vooral gewaardeerd vanwege de hoopvolle boodschap: als we afbreken wat tussen ons in staat, kunnen we bouwen aan een nieuwe wereld.
De leeuw in de muis wint KIDDO Leespluim maand APRIL
door:Rachel Bright en Jim Field
Het juryrapport:
Een leeuw is groot, een muis is klein. Dat gaat natuurlijk een rol spelen in dit verhaal. Bij het openslaan van het boek wordt met een knipoog al een tipje van de sluier opgelicht: een klein, verschrikt muisje leest het boek ‘Hoe leer ik grommen’ van A.A. Muis.
Het verhaal speelt zich af op een Afrikaanse vlakte waar de muis onder aan een oeroude rots een zeer onplezierig, onopvallend bestaan leidt. Bovenop de rots ligt een majestueuze leeuw belangrijk en sterk te zijn. Met zijn GGGRROM dwingt hij bewondering, vrees en respect af. Hij wel, denkt de muis, die wel klein is maar niet dom. Hij realiseert zich dat het brullen, de GROM het doet. Hij wil ook zo’n grom. Dan zien de andere dieren hem misschien en gaan ze niet boven op hem zitten en willen ze zelfs wel zijn vriend zijn.
Wie doet dat toch? wint KIDDO-Leespluim maand MEI
door: Job, Joris en Marieke
Juryrapport:
Iedereen gaat op zijn manier op zoek naar de dader en er worden tal van onterechte beschuldigingen geuit. Het was niet de kapper met zijn schaar of de houthakker met zijn bijl. Een dappere politieagent gaat op onderzoek uit, volgt het spoor van doorgeknaagde palen en vindt uiteindelijk een aanwijzing. Het is een bever! Een bever die alles doorgeknaagd. Hup, naar de gevangenis met die bever! Waar de bever natuurlijk gewoon de tralies doorknaagt… Politici, basketbalspelers en ouders vormen een actiegroep tegen de bever en lopen met dreigende spandoeken rond. Maar ondertussen gaat de bever gewoon door.
Een klein meisje negeert alle actiegroepen en loopt gewoon naar de bever zelf toe om vriendelijk te vragen of hij er mee op wil houden. Dat werkt! De bever had geen idee dat hij zoveel overlast bezorgde en vertrekt op zijn scooter terug naar het bos. En zo werd alles weer normaal. Wat een grappig verhaal en wat is het leuk geïllustreerd. De figuurtjes hebben afgeplatte hoofden, simpele lijven en sprieterige armen en benen. Ze maken een levendige indruk in wat gedempte kleuren. Hun gevoelens en emoties zijn duidelijk af te lezen van hun gezichten en bieden een prima uitgangspunt om daar met jonge kinderen over te praten. Ook mooi om te zien dat boosheid en luidruchtig commentaar het probleem niet oplost, wel het simpele idee om eerst eens even te vragen of de bever ermee op wil houden.
Je kunt je er zo een tekenfilm bij voorstellen. En dat is niet zo gek want de makers maken ook animatiefilms. Hun korte film ‘A Single Life’ werd genomineerd voor een Oscar.
Een verhaal en tekeningen met veel mogelijkheden om met jonge kinderen over te praten en te lachen.
Uitgeverij Kluitman